Resepi Rempeyek Kacang Tanah


1 peket tepung beras cap gajah - 500 gram
2 cawan kacang tanah - potong dua atau lebih kecil sebab lagi sedap... 
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk ketumbar
garam secukupnya

bahan kisar
3 biji bawang putih
2 biji buah keras
daun limau - di potong kecil dan nipis
air secukupnya - untuk memastikan adunan menjadi cair.

Cara-caranya
jemur kacang di tengah panas atau  boleh juga panaskan dalam oven pada suhu 80'C supaya jadi garing 
kisar bawang putih dengan buah keras
kemudian masukkan tepung, serbuk ketumbar dan daun limau yang di potong halus 
selepas itu masukkan garam
tuangkan bahan yang dikisar tadi dan juga pecahkan telur
barulah masukkan sedikit air sambil adunan di kacau sebati
dalam pada itu cuba hilangkan ketulan - ketulan tepung di dalam adunan
masukkan lagi air sehingga cair anggaran lebih kurang dua cawan
proses menggoreng pula amik sesudu adunan dan tuangkan sedikit kacang ke dalamnya
kemudian terus tuangkan ke sisi kuali secara memanjang ketepi
adunan yang cair itu akan turun ke bahagian minyak jadi rempeyek berbentuk bulat akan terhasil.
ulangi proses  itu sehingga seluruh sisi kuali penuh
sambil tu siramkan minyak panas pada rempeyek yang masih melekat di sisi kuali, dan adunan akan mengelupas dari kuali, alihkan ke tengah untuk di goreng sampai masak
pastikan minyak dah turun semua ketika dikeluarkan dari kuali dan letakkan dalam bekas yang berisi tisu untuk menyerap lebihan minyak
masukkan dalam bekas kedap udara.. dan boleh disimpan rangup sehingga Raya

Selamat Mencuba :)
SHARE

Unknown

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment