Resepi Ketam Masak Pedas


Bahan-bahannya adalah seperti:
Ketam
1 Batang Serai
Daun limau purut 10 keping
Daun ketumbar segenggam
Cili api
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Asam keping 1 (besar)
Serbuk kari 2 sudu
Cili giling 3 sudu
Paste cili thai 2 sudu
Gula & garam sedikit

Cara memasak adalah seperti:
1. Bersihkan ketam, rebus dahulu, buang apa yang tak patut dan potong.
2. Air rebusan ketam jangan buang, sebab nak diguna sebagai kuah nanti.
3. Dalam periuk/kuali, panaskan minyak, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, serai hingga naik bau.
4. Masukkan cili giling dan kari yang dah dibancuh sehingga pecah minyak, kemudian masukkan paste cili thai.
5. Apabila sudah pecah minyak masukkan air rebusan ketam tadi.
6. Kacau sehingga rata, masukkan asam keping, gula dan garam.
7. Akhir sekali masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut.
8. Apabila sudah mendidih, tutup api dan tutup periuk, biar bau dan rasa masakan tadi bersatu.
9. Sedia untuk dihidangkan.
SHARE

Unknown

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment