RESEPI KEK KUKUS LAPIS HAWFLAKES (ASAM MANIS)


BAHAN-BAHAN
5 biji telur - grade A yg sejuk(amik darik peti ais)
225 gram gula halus (1 cawan rata)
220 gram tepung gandum*(2 cawan rata)
1 sudu kecil rata baking powder*
1 sudu besar ovalette
150 ml susu cair
1/2 susu kecil garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka (stok yang ada)
secukup hawflakes

CARA-CARA MEMASAK
Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih.Loyang disapu minyak/butter dan dialas dengan baking paper.Ketepikan.
Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer (NP guna blender saja) kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
Bahagikan adunan kek kepada 3 bahagian (hijau/kuning/merah) dan warnakan mengikut kaler pilihan. (NP buat kaler hijau/kuning/merah)
Tuangkan adunan yang telah diwarnak ke dalam loyang.Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya
Kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.Pastikan lapisan kek telah masak, barulah dilapis dengan lapisan seterus
Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.(Untuk lapisan terakhir NP kukus selama 40min)
Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
SHARE

Unknown

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment