RESEPI STRAWBERRY CHILLED CHEESE CAKE


Bahan-bahan:
Tapak/Base:
Biskut cream cracker/Digestive 125g (Saya guna chipsmore)
Gula (dimesin dan diayak) 1sudu besar(sb) (Abaikan sebab chipsmore dah manis)
Mentega (Unsalted/Tanpa garam) 80g (Saya guna yang salted)
Bahagian atas:
Cheese Krim 375g
Gula(dimesin dan diayak) 125g
Krim putar/Whippingcream 250g
Jus lemon 3sb
Gelatin halal (Halalgel) 1sb
Air panas 50ml
Hiasan:
Jem strawberi 6sb
Air panas 2sb

Cara-cara:
Blender biskut sehingga halus.
Cairkan mentega.
Gaul rata biskut, gula dan mentega.
Masukkan dalam acuan jenis spring form dan tekan sehingga padat dan rata dengan senduk dll.
Masukkan ke dalam petis ais(chiller) selama sejam.
Masukkan gelatin dalam gelas dan tuang air panas. Kacau sehingga larut. Ketepikan.
Dalam satu bekas, putar krim putar dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan bertanduk.
Dalam bekas yang lain, putar cheese dan gula sehinga lembut dan masukkan jus lemon. Kacau sehingga sebati.
Masukkan 1/3 krim putar dan putar sehingga sebati.
Masukkan lagi 2/3 krim putar ke dalam no. 9 dan pukul sebati.
Masukkan larutan gelatin dan putar sehingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam spring form yang telah disejukkan terlebih dahulu.
Masukkan semula ke dalam peti ais(chiller) semalaman.
Ketika menghidang, larutkan jem strawberi dan air. Tuang di atas kek dan hias dengan strawberi.
SHARE

Unknown

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment